Supermarkten willen af van zondagtoeslag in nieuwe cao

Gepubliceerd op 7 oktober 2020 om 12:38

De toeslag voor medewerkers die op zondagen werken, hoeft wat de supermarkten betreft niet terug te komen in de nieuwe cao. Wat vakbond FNV betreft moet de toeslag juist omhoog, net als de reguliere lonen. Beide kampen onderhandelen woensdag over een nieuwe cao.

De vorige liep in juni af, zonder dat er een nieuwe overeenkomst was. Vakbonden FNV en CNV en werkgeversorganisaties Vakcentrum en VGL proberen de komende tijd tot een nieuwe cao te komen. Dat er woensdag al een akkoord ligt, lijkt vrijwel uitgesloten. De standpunten van de verschillende partijen liggen ver uit elkaar.

Zo wil FNV dat er bij alle medewerkers 5 procent loon bij komt. Voor jongeren onder de 21 jaar moet daar een extra bedrag bovenop komen. Ook de toeslagen voor onregelmatig werk, bijvoorbeeld op zondagen, mogen best wat hoger.

 

"Ik heb de cijfers gezien van de omzet bij supermarkten. Die zijn gewoon prima", aldus vakbondsbestuurder Mari Martens. "Er is zelfs een omzetgroei gerealiseerd. Dan is er best ruimte om de vergoedingen voor personeel wat te verhogen. Bovendien kunnen supermarkten zelf hun productprijzen bepalen, dus die extra kosten kunnen ze daarin gewoon doorberekenen."

Martens ziet dan ook niets in de wens van supermarktbedrijven om de toeslagen te verminderen. "Supermarkten zijn steeds vaker tot 12 uur 's avonds open en beginnen ook eerder. Daar moet gewoon voor betaald worden."

Patricia Hoogstraaten van het Vakcentrum is wat gematigder van toon. Ze geeft aan dat werkgevers inderdaad afbouw willen van de toeslagen, vooral de zondagtoeslag. "We moeten toe naar een cao die meer in overeenstemming is met de moderne tijd van de 24-uurseconomie", aldus Hoogstraaten, die zelf aan de onderhandelingstafel zit.

 

Ook wil ze nieuwe afspraken maken over reguliere lonen. Aan welke aanpassingen het Vakcentrum precies denkt, is niet duidelijk. "Die discussie voeren we aan de onderhandelingstafel." Het hangt bovendien samen met andere afspraken, bijvoorbeeld over pensioenpremies en toeslagen. Ook is er bij supermarkten onzekerheid over de gevolgen van de coronacrisis voor het bestedingspatroon van consumenten.

De cao wordt afgesloten voor zo'n 300.000 medewerkers en gaat gelden voor onder andere reguliere supermarkten, biosupers en delicatessenzaken.

 

BRON: nu.nl

Lees ook

Albert Heijn geen versproducten na brand distributiecentrum

120 Albert Heijn filialen krijgen minder versproducten na vrachtwagenbrand bij distributiecentrum Tilburg. De brand aan de Tilburgse Pegasusweg begon in de cabine van een vrachtwagen. Dat voertuig werd volledig verwoest. De vlammen sloegen na een tijdje over naar het pand. Dat werd direct ontruimd, de brandweer kwam met spoed ter plaatse en bluste met man en macht. Dat is inmiddels gelukt. In verband met die werkzaamheden werd de weg afgesloten. De zwarte rookpluimen waren al van veraf te zien. Er raakte niemand gewond. 

Lees meer »

Geen alcoholverkoop na 20:00

Supermarkten mogen na 20:00 geen alcohol meer verkopen, dit maakte Mark Rutte gisteren bekend tijdens de persconferentie. Hoe supermarkten dit precies gaan handhaven is nog niet helemaal duidelijk. Wel liet Albert Heijn aan ons weten dat je na 20:00 geen alcohol meer kan afrekenen bij de zelfscankassa en dat alcohol niet meer bezorgd wordt na 20:00.

Lees meer »

Albert Heijn komt met coronabonus

ZAANDAM - Albert Heijn geeft zijn medewerkers in december een coronabonus van 15 procent berekend over één periodeloon (vier weken). Daarnaast geeft AH versneld een groter voorschot op de winstuitkering over 2020, namelijk al 70 procent in 2020.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.